Информации

Змејови

Змејови

Змејовите припаѓаат на родот на птици грабливки и ја формираат подфамилијата на јастребите. А карактеристична црта на змејот од други птици грабливки е формата и големината на клунот - тој е во форма на јадица и мал. Познати се осум видови на овие птици.

Најпознат вид е црвениот змеј. Областа за дистрибуција на црвениот змеј опфаќа огромни територии од Шпанија до Далечниот исток. Опашката на црвениот змеј е силно вилушка, а оваа одлика го олеснува препознавањето на црвениот змеј.

Тешко е да се каже дека змејот е величествена птица. Тој е несмасен, тешко смел и прилично мрзлив. Но, летот на змејот е возбудлива слика. Змејот може да лета неуморно на големи височини и да биде во состојба на слободно покачување на четвртина од еден час.

Исхраната на змејот главно вклучува инсекти, жаби, гуштери, змии и мали цицачи. Тие не одбиваат да паѓаат, а понекогаш дури и напаѓаат птици, но тие ретко летаат да ловат.

Змејовите ги градат своите гнезда на врвовите на дрвјата и честопати ја поставуваат својата внатрешна површина со остатоци од хартија, стари партали, итн. Змејовите обично содржат две или три јајца. Енката е одговорна за инкубирање на јајцата.

Црвениот змеј е лесен за скроти. Кога змејот е фатен, тој на почетокот се преправа дека е мртов и го прави ова сè додека не сфати дека е невозможно да се измами некоја личност на овој начин.

Летот на змејот е фасцинантна слика. Овие птици летаат бавно, но неуморно. Змејовите се способни да летаат на таква височина што е невозможно да се разликуваат со голо око. Змејот е во состојба да се издигнува подолг временски период - на пример, црн змеј може да се издигнува во воздухот четвртина од еден час (тоа е, никогаш нема да ги замае крилјата за петнаесет минути). Змејовите се интелигентни птици. За нив не е тешко да разликуваат обична личност од ловец. Овие птици обично се обидуваат да не се појавуваат на места каде што биле уплашени барем еднаш.

Змејовите формираат големи стада при миграцијата. Ова е многу ретка појава кај птиците грабливки. Има случаи кога бројот на змејот во овој вид стада е стотици лица. Така, змејовите ја поминуваат ноќта заедно за време на премин. Честопати, сите заедно можат да се видат како се зголемуваат во воздухот. За зима, овие птици одат во тропските африкански и азиски региони.

Змејот Брахмин е жител на јужноазиските територии. Областа за дистрибуција опфаќа територии од Индија до Соломонските острови. Должината на телото на овој змеј достигнува педесет и шест сантиметри. Главните бои на опаѓањето на змејот Брахмин се бели (градите, вратот, главата) и црвеникаво-кафеавата (остатокот од телото). Малолетниците се кафеави во боја, што е различно со потемни ленти на вратот и главата. Пленот на змејот Брамин е жолт на врвот и белузлавен по остатокот од должината. Поединци од овој вид се обидуваат да се населат во близина на оризовите полиња, во мангрови или во близина на водни тела. Нивната исхрана главно вклучува риба од змија и морков. Покрај тоа, Браумин змејот може да јаде жаби, гуштери, пилиња, па дури и мали животни. Змејот Брахмин прави сезонски движења. Најверојатно, тие се поврзани со промени во суви и дождливи периоди.

Змејот Брахмин има две спојки годишно. На територијата на Индија, навистина, забележано е дека змејот Брахмин има две спојки во рок од една година. Тие паѓаат во јуни и декември. Тие претпочитаат да организираат гнезда на дланките, но можно е да се организираат гнезда на други дрвја. Спојката содржи две јајца со разновидна површина. Ретко може да има три јајца во спојката. И женките и машките учествуваат во инкубација.

Крилниот змеј е жител на Австралија. Поединци од овој вид ги населуваат пустинските територии на централниот дел на овој континент. Црните ленти благодатно го граничат надворешниот раб на долна облека (основната боја е бела). Кит-скриено змејот е птица грабливки, а за лов избира ноќе или навечер. Исхраната на овие змејови вклучува глувци, стаорци и други глодари.

Змејот опашка од вилушка е мала птица. Сепак, поединци од овој вид имаат долга опашка и долги крилја. Вкупната должина на овие птици (вклучувајќи ја должината на опашката) е приближно педесет сантиметри. Работното крило на опашката од ви forушка, варира од сто и десет до сто и дваесет и пет сантиметри, а должината на опашката се движи од четириесет до четириесет и пет сантиметри. Црно-белите бои го сочинуваат целиот спектар на бои на опаѓање на змејот опашка од вилушка. Црната е опашката, горната опашка, крилјата и грбот, белата - други делови од телото. Канџите и клунот на овој вид се исто така црни. Шепите се сини.

Змејот со виkушка, ја населува територијата на Америка. Што се однесува до северноамериканската област на дистрибуција, во моментов, виiteушката змејот ретко се наоѓа само во Јужна Флорида. Факт е дека во текот на изминатиот век, овие птици биле подложени на неразумно истребување, како резултат на кое популацијата на ви kушки змејови во Северна Америка се намали во бројот. Сега змејот со вилушка ги населува териториите на Централна Америка, во помал број во источниот дел на Јужна Америка.

Змејовите со вилушка градат гнезда во круни на дрвја. Спојката содржи од две до четири разновидни јајца. И женките и машките учествуваат во инкубација. Исхраната на змејови опашка од вилушка вклучува главно инсекти. Змејовите од вилушка ги грабнуваат на мува со шепите.

Областа за дистрибуција на чадливиот мамец е значајна по големина. Чадотурниот змејот живее на териториите на Југоисточна Азија, Индија, Африка. Може да се најде во јужните региони на Шпанија. Чадотворениот змејот се населува во савани, шумски територии или едноставно во отворени пејзажи. Поединци од овој вид седечки. Исхраната на поединци од овој вид е главно мали глодари. Различни копнени птици (на пример, ајкули), големи инсекти и гуштери ќе ја диверзифицираат нивната исхрана.

Пушениот змеј е убава птица. Задниот дел и главата на овие птици се обдарени со мека сива боја. Рамената на поединците од овој вид се црни. Дното е бело.

Пушениот змеј е релативно мал. Неговата должина на телото варира од дваесет и осум до триесет и пет сантиметри. Масата, како по правило, е во опсег од двесте триесет до двесте и педесет грама.

Бебе змејот е претставник на чадливите змејови. Ивее во Јужна Америка. Го доби своето име од многу мала големина. Неговата тежина е приближно еднаква на само сто грама.

Само женката од чадливиот мамец е вклучена во изведување на јајца. Спојката на чадливиот змеј содржи три или четири јајца. Бојата на јајцата е кремаста. Инкубацијата трае дваесет и седум или дваесет и осум дена.

Забниот змеј е мала птица грабливки. Областа за дистрибуција опфаќа територии од јужниот дел на Мексико до северните региони на јужноамериканскиот континент. На горниот клун има два заби на заби со заби со заби (тоа беше оваа одлика што стана причина да ја наречеме оваа птица така). Вкупната должина на поединците варира од триесет до триесет и пет сантиметри. Исхраната на овие птици вклучува инсекти и влекачи со средна големина.

Заболениот змеј е птица со убава перница. Главната боја на перната е кафеава, само главата е обоена темно сива. Лесни попречни ленти ја украсуваат опашката и пердувите на летот на забиениот змеј. Канџите и клунот на овој вид се црни. Нозете на овие птици се портокалови. Спојката содржи три или четири јајца (змејот прават гнезда во дрвја). Белата површина на јајцата е украсена со кафеави дамки.

Змејот со црвена нога е сличен на двобоен јастреб. Сличностите се навистина впечатливи. Змејот со црвена нога, како двојајката јастреб, е жител на тропски шуми. Пливата на овие птици е слична по боја, како и нивната големина. Бојата на пердуви вклучува светло долно, темно врвот и црвеникави „панталони“ на колковите. Што се однесува до големината, должината на телото на овие птици варира од триесет до триесет и осум сантиметри, а масата се движи од сто и осумдесет до двесте и педесет грама. Навиките и изгледот се слични и кај црвениот нозе и со две обоени јастреб. Овој феномен се нарекува мимикрија, односно зборуваме за имитативна сличност. Факт е дека црвено-нозе змејот се храни со цикада. Вторите започнуваат да пеат откако ќе избегаат мали птици, откако виделе „предаторски јастреб“ (и всушност змеј сличен на него). Ова се мистерии на природата.

Црвениот змеј е птица преселена. Само на северните територии на нејзината дистрибуција. За оние лица кои веќе живеат на Медитеранот, карактеристичен е седечкиот стил на живот. Црвениот змеј се придржува кон шумските области. Главната боја на опаѓањето на возрасните има црвеникава нијанса (оттука и името). Вкупната должина на телото е приближно шеесет сантиметри, тежината надминува еден килограм. Распонот на крилјата се движи од сто и педесет до сто и седумдесет сантиметри, а должината на крилото се движи од четириесет и седум до педесет и три сантиметри. Областа за дистрибуција на црвениот змејот ја опфаќа територијата на Канарските острови, Северо-Западна Африка. Мала Азија, Јужна и Централна Европа. Населението на црвениот змеј во Централна Европа значително се намали во текот на изминатите децении, меѓутоа, сега постојат предуслови за негово закрепнување.

Црвениот змејот е редок вид. Во целиот свет во моментов живееле седумнаесет до дваесет и осум илјади парови. Повеќето од овие птици се гнездат во Шпанија, Германија и Франција. Црвениот змеј е заштитен со меѓународни и национални договори. Црвениот змеј, меѓу другото, е вклучен во Црвената книга на Русија. Вкупното население на црвениот змеј значително се намали во дваесеттиот век. Само во периодот од 1970 до 1990-тите, популацијата на овие птици се намали за 20%. Главната причина за тоа беше потрагата по црвените змејови од страна на луѓето. Вклучено и во некои области сè уште вклучува употреба на отровни мамки, собирање јајца и пукање. Покрај тоа, падот на бројот на црвениот змеј може да се поврзе со намалување на бројот на земјиште што се погодни за гнездење на овие птици. Ова намалување се должи на економската употреба на земјиштето од страна на луѓето, како и на намалувањето на нивниот квалитет.

Црвениот змеј го користи истото гнездо неколку години. Неговата изградба започнува во март и му претходи додворување. Честопати, за време на игрите за парење, црвените змејот брзаат едни кон други и само се свртуваат наназад во последниот момент. Во исто време, понекогаш птиците дури и допираат едни со други со шепите. Јајцата се ставаат две до четири недели по започнувањето на изградбата. Кај поединци кои се размножуваат за прв пат, изградбата на гнездо се јавува во почетокот на април. За изградба на гнездо, змејовите обично избираат бор, липа или даб. Гнездото се наоѓа на вилушка во дрвото, кое е од дванаесет до дваесет метри над земјата. Постојат моменти кога црвените змејови користат стара напуштена врана или кукавички гнезда. Два до три дена пред положување, црвените змејови ја покриваат внатрешната површина на гнездото со волна од овци.

Спојката со јајца од црвени змејот вклучува од една до три јајца. Поретко, бројот на јајца во спојката е четири. Јајцата се поставени последователно. Интервалот помеѓу oviposition е три дена. Површината на јајцата е бела со црвени точки. Theенката на црвениот змеј е во можност да положи јајца двапати во една сезона, ако јајцата од првиот спојката беа изгубени од различни причини. Ако од која било причина умреа пилињата, тогаш женката на црвениот змеј не може повеќе да лежи јајца повторно во текот на сезоната - само едно потомство е изведено во рок од една година. Инкубациониот период е триесет и еден или триесет и два дена по јајце. Севкупно, периодот на инкубација за целиот спојката (ако содржи три јајца) е триесет и седум или триесет и осум дена. Само женката на црвениот змеј учествува во инкубација. Во овој период, машкото игра улога на давател на храна. Пилињата се раѓаат веќе покриени со надолу. Ни се појавуваат лесни според редоследот по кој се изврши положување. По раѓањето на пилињата, женките остануваат со нив во гнездото првите две недели. Мажјакот од црвениот змеј им обезбедува храна.

Пилињата се агресивни едни кон други. Оваа околност, во меѓувреме, ретко доведува до смрт. Еден и пол месеци по раѓањето, пилињата од гнездото можат да излезат во соседните гранки. Пилињата на црвениот змејот го прават првиот лет не порано од четириесет и осум до педесет дена (а понекогаш дури и по седумдесет дена) по раѓањето - времето на првиот лет зависи и од достапноста на снабдувањето со храна и од големината на бракот. Младите лица живеат со своите родители околу петнаесет до дваесет дена откако ќе станат целосно независни.

Големината на црниот змеј е поголема од големината на црвениот змеј. Напротив, рамниот змеј е помал. Неговата должина на телото е од педесет и пет до педесет и осум сантиметри, должината на опашката е од дваесет и шест до дваесет и девет сантиметри, а должината на крилото е од четириесет и четири до четириесет и седум сантиметри. Крилото на крилјата на црниот змеј варира од сто триесет и шест до сто и четириесет и пет сантиметри. Тежината на црните змејови се движи од 800 грама до 1,1 килограм.

Црн змеј од црна боја. Ова не е вистина. Бидејќи всушност, само неговиот клун и канџите се црни. Оние пердуви кои оставаат впечаток на црнило се всушност темно кафеава боја. Црниот змеј го доби своето име како карактеристична црта на црвениот змејот.

Црниот змеј е птица преселена. Ова се однесува само на змејови што се населуваат во Палеарктикот. Во другите делови на гнездата, црниот змеј е птица жител. На местото на гнездење, поединци од овој вид често се наоѓаат на териториите на јужната и умерена зона на Азија, како и на териториите на Северна Австралија, африканскиот континент (со исклучок на Сахара) и Мадагаскар. Црниот змеј може да се види на некои острови, особено Нова Гвинеја, Сулавеси и Филипини. Областа за дистрибуција на црниот змеј во Руската Федерација ја опфаќа територијата од Архангелск до Приморие. Поединци од овој вид не гнездат во северниот дел на зоната тајга.

Црните змејови се врзани за одредена територија. Ова се однесува на фактот дека во пролетта, кога поединци од овој вид пристигнуваат на нивната летна резиденција, тие почнуваат да бараат со посебна грижа за местото каде што живееле минатата година. Црните змејови претпочитаат да се населат во шумите во близина на мочуриштата или реките - црниот змејот честопати ги поминува дневните часови на летови преку или по водно тело. Тешко е да се замисли црн змеј кој лебди над ридски терен; оваа птица е прилагодена на животот на рамно подрачје во непосредна близина на вода. Во овој поглед, ливадите на Дунав се многу погодни за живеалиште.

Црниот змеј е познат по летот. Летот е навистина многу убав. Ова е особено впечатливо кога црниот змеј лебди над површината на реката.Но, најимпресивната глетка може да се забележи за време на периодот на парење - тогаш можете да видите како не еден змеј се издигнува во воздухот со значителна висина, туку цел пар црни змејови. Од време на време, еден од змејот главата напред се спушта скоро на самата површина на водата, но многу брзо се враќа назад.

Гнездото на црниот змеј не е тешко да се изгради. За да се изгради гнездо, змејот избира повисоко дрво, но го гради гнездото на долната половина. Гнездото на црниот змеј е, навистина, прилично примитивно - се формира со невнимателно скицирани гранчиња. Покрај тоа, честопати се случува црн змеј да присвои гнездо фрлено од страна на herons (но почесто тоа го гради самостојно). Во врска со ова, понекогаш е тешко да се открие кое гнездо му припаѓа на хернот и кое на црниот змеј.

Црните змејови живеат сами. Или во мали групи. Или значајни колонии - вгнездени концентрации на црни змејови биле регистрирани на долниот степен на бубачки, Днестар, Волга, како и по должината на реката Иле.

Црниот змеј е сештојади птица. Исхраната на оваа птица вклучува риба, инсекти, влекачи, водоземци, пилиња, па дури и мали цицачи, како и карион и одбивање. Што се однесува до второто, црниот змеј ретко одбива таква храна и, според тоа, честопати се држи близу до човечките населби - особено на териториите на Јужна Азија и Африка.

Полжавките од Епл се единствената храна за змејови со слаби јадења. Овие змејови живеат во дождовните шуми на Америка. Поединци од овој вид внимаваат полжави со јаболка или од одредени „точки на набудување“, или директно во лет. Kites вешто грабнуваат полжави од површината на водните растенија користејќи тенки прсти обдарени со остри канџи. Навиките за хранење на овие змејови ги принудуваат да се населат околу оние резервоари каде што се наоѓа овој полжав. Тие се населуваат во колонии. Змејот со слаби јадења е птица преселена. Раси во Јужна Америка и САД, Куба и Источно Мексико.

Само мажјакот учествува во изградбата на гнездото. Спојката на змејови со сладост јаде од две до четири јајца. Јајцата имаат бледо зелена површина, на која јасно се видливи кафени ознаки. Но, и женките и машките учествуваат во инкубацијата. И двајцата родители го хранат потомството што се роди. Конечната облека на младите змејови е формирана во третата година од нивниот живот, иако тие први летаат од гнездото еден месец по нивното раѓање.

Населението е намалено во популацијата на змејови со сладост. Ова во најголем дел се должи на одводот на мочуриштата. Дренирањето предизвикува смрт на полжави, кои претставуваат основа на храна за овие змејови, што предизвикува смрт на второто. Затоа, на змејците со слаби јадења им е потребна заштита.

Широко зафатените змејови се обдарени со чуден изглед. Овие змејови имаат краток клун со огромен отвор што ги достигнува очите (оттука и името), изненадувачки големи очи и сртот со средна должина на задниот дел од главата. Ноктите на тенките и долги прсти се криви. Широко зафатените змејови имаат долги крилја. Вкупната должина на телото се движи од четириесет до четириесет и седум сантиметри. Поединци од овој вид имаат бел прстен околу очите. Вентралната страна е разновидна; вратот и грлото се украсени со надолжна бела лента. Дорзалната страна на телото е црно-кафеава боја. Не води строго дневен стил на живеење, туку крепоскуларен - ова во никој случај не е карактеристично за сите птици грабливки.

Змејот со широк широк се храни со лилјаци. По секоја веројатност, лилјаците преовладуваат во исхраната на широкопалениот змејот, а тој е диверзифициран од големи инсекти и многу ретко дури и од мали птици. Широкиот замок одзема плен на мувата со помош на шепите и го јаде на мува.

За гнездо, широкооткаениот змеј избира високи дрвја. Спојката обично содржи две јајца кои се синкаво-зелена боја. Понекогаш кафеавите ознаки се видливи на површината на јајцата.

Паразитскиот змеј е смела птица. Занаетчиството на овој змејот може да се нарече питање. Во овој поглед, поединците претпочитаат да се населат во населени места. Тој е обдарен со силни очи, од кои скоро ништо не избега. Паразитскиот змеј внимателно ги следи постапките на луѓето, па дури и разбира многу за нив. Тие велат дека паразитски змеј, на пример, никогаш не обрнува внимание на риболов кој оди на риболов, но змејот секогаш забележува змеј што се враќа од него. Паразитскиот змеј е вистински крадец. Штом готвачот, кој се занимава со месарско месо, се оддалечува за момент, едно од парчињата веднаш ќе биде во шепите на змејот. Несреќните клиенти кои носат купено месо во корпа, исто така, можат да бидат ограбени.

Орлите се блиски роднини на змејот. Овие се птици со многу голема големина. Нивната телесна тежина достигнува девет килограми, а распонот на нивните крилја може да биде до двесте и педесет сантиметри. Орлите се наоѓаат на териториите на скоро сите континенти. Не може да се види само на Антарктикот и во Јужна Америка. Многу видови морски орли сега се сметаат за ретки видови и се под заштита. Орлите главно јадат риба и водни птици.


Погледнете го видеото: Игра со змејови?! - Dragon City - Епизода 1 (Септември 2021).