Информации

Фламинго

Фламинго



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Фламингоите (латински Phoenicopterclassae) се единственото семејство птици по редослед на фламиноиди со долги тенки нозе и флексибилен врат, голем клун свиткан надолу, роговиден плочи на јазикот и вилиците од кои му помагаат да ја филтрира храната извлечена од вода и тиња. Задниот пети на шепите е или слабо развиен или воопшто не; предните прсти формираат мембрана за пливање.

Плутањето птици е мека и лабава, отсуствува на главата во пределот на очите, френумот и брадата. Опашката е кратка. Вклучува шест видови: Андеј Фламинго, Црвен фламинго, помал фламинго, обичен фламинго, чилеански Фламинго и Jamesејмс Фламинго.

Должината на телото на возрасна птица се движи од 105 (чилеански фламинго) - 110 (црвено фламинго) до 130 сантиметри (розово фламинго), тежина - 3,5 - 4,5 килограми. Дистрибуирана во Југозападна Европа, Африка, Југозападна Азија, Централна и Јужна Северна Америка. Училишните птици се гнездат во колонии (понекогаш десетици илјади лица) на плитките морски брегови и солените езера.

Сите фламинго се розови. Можеби само во песните .... Всушност, бојата на опаѓање на фламинго варира од бела до црвена, па дури и црвена. Некаде во средина, се разбира, постои и сенка на розова, својствена за најголемиот вид на фламинго - розовиот фламинго. Врвовите на фламинго се црни. Мажјаците и женките се обоени исто. Степенот на осветленост на перницата зависи од каротеноидот - супстанција која влегува во телото на птицата со храна. Птиците што живеат во заробеништво, како и млади лица, кои добиваат недоволно количество каротеноиди, имаат бели пердуви. За да се зачува нивната боја, фламингоните во заробеништво се хранат не само со морска храна, туку и со моркови.

Фламинго живеат на југ. Во Југоисточна (Јужен Авганистан) и Централна Азија (Северозападна Индија), Африка (езера на Кенија, Јужна Тунис, Мароко, Северна Мавританија, Кејп Верде), Јужна (Анндски фламинго) и Централна Америка (црвена и чилеанска фламинго). Колониите со розови фламинго се наоѓаат во Сардинија и јужна Франција (природен резерват Камаргу, на устието на реката Рона) и Шпанија (Лас Марисмас).

Фламинго живеат во колонии. Покрај тоа, тие се прилично големи: во една колонија, понекогаш може да се сметаат до милион птици. Фламинго се населуваат на бреговите на мали резервоари, плитки води, лагуни, додека не ги презираат оние до кои нема да живее ниту едно живо суштество: на пример, во близина на многу солени или алкални езера. Интересно е и тоа што фламинго живеат не само во рамнините, туку и високи во планините - на пример, во Андите.

Пред полетување, фламинго тече низ водата. Ова е точно, обично должината на трчање е 5-6 метри и паѓа на плитка вода. На небото, фламинго лета во форма на крст, ги истегнува вратот и нозете.

Фламинго стојат на едната нога, затоа што во ова време ја загреваат другата. Фламингоните имаат долги нозе, на нив нема пердуви, и соодветно на тоа, топлината од таква површина, особено во ветровито време, заминува многу брзо. Тоа е да се зачува топлината што фламинго стои на едната нога, особено затоа што таквата поза, поради физиолошките специфики на шепата на фламинго, не претставува никакви тешкотии за птицата.

Фламинго се хранат со риби. Всушност, тие се хранат со друга водна храна: алги, семе од водни растенија, ларви на инсекти и мали рак (планктонски ракови), кои го снабдуваат телото на фламинго со каротеноид. Во случај на недостиг на храна во местата на живеење, фламинго може да лета по него во рамките на 30-50 километри до други езера. Процесот на јадење на фламинго изгледа прилично интересен: птицата ја втурнува главата во водата со клунот, се движи од нога до нога и на тој начин води вода со можна храна покрај својот клун, кој ја филтрира прехранбената храна од јадеж. Фламинго се хранат во секое време од денот и без оглед на временските услови.

Фламингоите градат гнезда од тиња. Ова е направено од машки фламинго. Гнездата е во форма на конусна колона со скратен врв и на врвот сад за вдлабнатини во форма на сад. За разлика од гнездата на други птици, гнездата на фламинго се голи - во нив нема трева или друга затоплување вегетација. Големината на гнездото е од 10 до 60 см, дијаметарот во основата е 40-50 см. Гнездото обично содржи од 1 до 3 маслиново-зелени јајца. Гнездата на Фламинго се наоѓаат едни до други, обично на растојание од 50 до 80 см. Идните родители седат на гнездото со нозете закопчани и излегуваат од тоа, потпирајќи го клунот на земја и само тогаш ги исправаат нозете.

Фламинго ги хранат пилињата со специјална течност. Еден вид птичји млеко, кое се состои од специјални секрети од жлездите на долниот дел на хранопроводот и proventriculus, полу-вари ракови и алги. Нутритивната вредност на оваа течност е сосема споредлива со онаа на млечното млеко. Малите фламинго се хранат со птичји „млеко“ за првите два месеци од животот и енергично го одгледуваат клунот за самохранење.

Рутинското ловокрадство доведе до пад на светските фламинго во светски рамки. И пропаста на гнездата на згодни убави мажи со розова перка. Еден од видовите фламинго - фламинго на Jamesејмс, кој живее во боливискиот и северниот аргентински Андес, генерално се сметаше за истребен на почетокот на минатиот век, тој беше пронајден дури во 1957 година. Во моментот, фламинго се наведени во Црвените книги со податоци на многу земји, вклучувајќи ја и Црвената книга со податоци на Меѓународната унија за зачувување на природата.


Погледнете го видеото: Алёна Свиридова - Розовый фламинго (Август 2022).