Елен

Еленот што живее во наше време формира група на животни што вклучува околу четириесет видови. Исклучок е женскиот ирваси.

Најмалото елен тежи околу два килограми. И неговата висина не надминува дваесет и пет сантиметри. Неговото научно име е мал канхил. Зоолозите го нарекуваат елен. Меѓу елените, „гигантот“ е африканскиот елен - неговата тежина може да достигне петнаесет килограми.

Елен нема рогови. Но, тие имаат големи удари, толку големи што се држат надвор! Во принцип, елените се најпримитивни од сите преживари. Патем, тие се најстари во оваа група. На ирваси додека го поминува денот во шуплините! Еленот ги избере овие вдлабнатини не високи над земјата. Тие излегуваат да се хранат само ноќе. Африканските елен живеат на влажни места, додека азиските елен живеат на суви места.

Еленците се претпазливи. Затоа ретко може да се видат во шумата. Ако случајно еленот се појави покрај некоја личност, тогаш во рок од еден момент тој исчезнува во садовите и недалеку од ова место чека лицето да замине. Заштитува елен и патронизирачка боја - затоа, дури и при расчистувањата, тешко се наоѓаат. И ако го земеме во предвид фактот дека ирвасите можат да останат неподвижни подолго време, излегува дека мора да се оди во нивните живеалишта со голема претпазливост.

Еленот може да му нанесе ... нанесени рани на својот противник. Да, ова симпатично и кротко (животно) животно има долги огради. Во никој случај не треба да се гази, бидејќи мирно животно во овој случај веднаш ќе се претвори во животно. Елен пливаат и нуркаат добро. Ако има вода во близина, тогаш оваа способност на елените е друг вид бегство од гонителите.

Исхраната на ирваси вклучува не само растителна храна. Тие јадат инсекти, ракови, мала риба, јајца од птици, па дури и сами птици. Факт е дека иако овие животни припаѓаат на преживари, нивниот стомак се состои од три комори - дигестивниот систем не е доволно адаптиран да вари само голема количина на растителна храна.

Еленскиот мус е една од преодните форми од елени до црвени елен. Еленскиот мус е примитивно елен. Поединци од овој вид на елени живеат во Алтај и планините Сајан, а исто така ги населуваат планините на Сибир и на Далечниот исток. Еленските мочуришта сепак се поблиски до елените, со поголема големина. Истите панделки испакнати за десет сантиметри. Основата на храната е грмушки лишаи, па токму затоа овие елени претпочитаат да се населат во смресните шуми на југоисточните падини на планините. Еленските мочурки не живеат во стада.

Еленот од мошус вешто се спасува од опасност. Ако грабливи животни или ловец бркаат по нив, еленот од мошус едноставно ја збунува трагата. Тие го прават тоа на многу оригинален начин: најпрво трчаат напред, а потоа, како да стапнат на сопствените патеки, се враќаат и скокаат некаде на страна. И еленскиот мошус скокнува маестрално! Ако ваквите маневри не им помогнат да избегаат од потрагата, тогаш овие елени брзо се искачуваат на планините и по такви стрмни падини што дури и волци не можат да се искачат.

Причината за истребувањето на еленскиот мошус беше поседувањето на овие елени од мускулна торбичка. Се наоѓа на стомакот на мажјакот и вклучува околу четириесет грама мошус. На самите ирваси им е потребна да ја обележат територијата на привлекување женки. На луѓето им е потребна за подготовка на лекови (во Кина), а се користи и за зачувување на аромата на парфемите. Познато е за постоењето џамија на исток, кое е изградено во далечниот четиринаесетти век. Значи, градежните материјали вклучуваат мошус. Мирисот на храмот преживеал до денес. Иако овие елени имаат многу природни непријатели, како што се рисот, волверинот, лисицата, непријателот број еден останува човек, за кого еленот од мошус е многу вреден трофеј.

Еленот на вода наликува на елек од мошус по изглед. Тие исто така немаат рогови. Само елен на вода (како што подразбира името) живеат по бреговите на водните тела: езера, реки, па дури и мочуришта. Тие ја населуваат територијата на Источна Кина.

Мунџак е единствениот елен што има и огради и мравки. Вторите, сепак, сè уште не ги поседуваат својствата на конвенционалното оружје. Овие елени живеат во Југоисточна Азија.

Еленот често ги пролевал своите пијалоци. Тие го прават ова на годишно ниво. Секоја година, елените ги менуваат мравките, додека новите никогаш не ги повторуваат контурите на старите. Времето за пролевање стари рогови паѓа на крајот на сезоната на парење.

Елен ги имаат најразделените мравки во својот премиер. Младите елени се раѓаат со мали и едноставни мравјаци; како што созреваат поединците, зелените ленти се појавуваат на пазувите, а со староста, пазувите повторно стануваат полесни.

Новите рогови растат со неверојатна стапка. Имено: еден сантиметар на ден. Секој пат, тие се формираат од ткиво на 'рскавицата. Интересно е што новозастапените рогови се одликуваат со топлина и мекост. Младите рогови дури чувствуваат каснување од инсекти. Поради нивната чувствителност, елените негуваат нови лустери.

Црвениот елен е типичен претставник на црвениот елен. Од античко време, тој има широко население во Евроазија, Северна Америка и Северна Африка. Денес, научниците сметаат од 15 до 18 подвидови на црвени елен, изгледот на секој од нив е многу различен од другите. Овие елени живеат и во шуми (од југот на тајгата до северот на суптропските шуми) и во планините (од алпски ливади до подножјето на планините).

Европскиот црвен елен е многу скромен во храната. Нивната исхрана вклучува кора од дрвја, бор пука, лишаи. Тие се многу убави на свежи билки, печурки, диви јаболка, желади, костени и др.

За време на сезоната на парење, елените „создаваат хареми“. Тие се стада од само едно машко и три до дваесет жени. За време на сезоната на парење, многу е вообичаено да се слушне татнежот на мажјакот во зори.

Бебињата на црвените елени се раѓаат на „затскриено место“. Тие се родени забележани. Телињата ја поминуваат првата недела од нивниот живот практично без движење. И мајката им приоѓа само за да ги нахрани - остатокот од времето што оди недалеку од младенчињата. Но, веќе во втората или третата недела, младенчињата почнуваат да ја следат својата мајка, а по еден месец почнуваат сами да ја бираат тревата. Во втората година од животот, младите мажи растат едноставни рогови.

Еленот Роу е најмалиот европски елен. Тие го добија своето име заради косиот аранжман на учениците. Овие елени имаат кратко тело, на главата има вертикално поставени пригушувачи, кои имаат од три до пет вина.

Еленот на Роу има многу природни непријатели. Овие вклучуваат рисови, волци, лисици. Младенчињата на елени од роска се принудени да лажат за првата недела од животот, криејќи се на затскриените места и различни. Ова му дава шанса на најмалку еден елек да преживее.

Еленот на лопачки вештачки се населил. Елен од елени во природни услови живееле во медитеранските земји. Тогаш тоа беше целосно истребено, а потоа, навистина, популацијата на елени почна да се опоравува - со помош на истата личност. Руските услови не се многу поволни за живот со елени. Денес, таа населува некои територии на балтичките држави, Украина и Белорусија. Најголем број на лица живеат тука во ловишта. Еленот на лопада не може да оди под длабок снег, затоа мора да се храни во зимските месеци.

Еленот на лопада е секогаш забележан. Повеќето елени се раѓаат забележани, а потоа ја губат оваа боја еднаш засекогаш. Дое го нема Нивните испушени кожи им помагаат да се камуфлираат - местата се мешаат со сјајот на сонцето. Сепак, ова е добро само кога живееме во зимзелени шуми. Во шумите каде дрвјата пролеваат зеленило за зимата, елените мораат да „менуваат облека“ во текот на овие месеци, со што ќе се ослободат од непотребните дамки.

Елката е најголем елен. Најголемата елка може да тежи до половина тон, а антерите можат да достигнат два метри. Овие елени имаат моќни гради и голема глава. Лошите имаат одличен слух - нивните големи уши се свртуваат кон изворот на звукот од која било необична шушканица. Еленците ги населуваат студените и умерените зони на Северната хемисфера.

Од античко време, лос биле уништени за нивната кожа. Од тоа беа направени камили и панталони за руската армија. Но, до почетокот на минатиот век, мораше да се напушти. Во тоа време, имаше многу малку алки ... Поради целосната забрана за лов на овие животни, нивната популација започна да се зголемува. Во Русија сега живеат околу 600 илјади лица.

Лошите се добро скроти животни. На пример, ако од шише се роди само бебе, тој веднаш ќе стане приврзан за својата влажна медицинска сестра. Како и да е, многу е тешко да се одржат големи фарми од елка, бидејќи една старица јаде околу седум тони добиточна храна годишно - и тоа главно се кора и гранки. Точно, во нивната природна околина во летните месеци, лошата убов сака да слави на водни растенија.

Природни непријатели на лошата се мечки и волци. Вторите обично напаѓаат во група. Мечките се најопасни во пролет - по хибернација. Точно, исходот од битката може да биде катастрофален и за друг и за друг мечка.

Ирваси се номади. Со почетокот на летото, стада елени се принудени да ги напуштат северните шуми уште подалеку на север - тие се управувани од габици и гнаси. Во есента, овие животни се враќаат во шумите. Причината е што во тундра ветровите силно го набиваат снегот, а елените под него не можат да ископаат. Пролетните и есенските патеки се исти, водните премини се исти. Големините на миграциите се утврдени за 800 километри. Интересно е што младите жени со габички се првите што тргнаа во пролетта - тие преминуваат реки на мраз. Мажјаците, кои лутаат на север малку подоцна, мораат да пливаат по реките.

Енката го лиже телето кое штотуку е родено суво. Ова е неопходно за да не се замрзне младенчето. Во текот на оваа постапка, женката се сеќава на мирисот на бебето. Самиот фуон ја препознава својата мајка со својот глас. Интересен факт е дека веќе на вториот ден по раѓањето, младенчето работи добро, па дури и плива.


Погледнете го видеото: НЕВЕСТА 4 серия (Септември 2021).